Constructeurscafé te Zoetermeer

Afgelopen maandag heeft onze directeur als voorzitter van de commissie Ondernemerschap van de Vereniging van Nederlandse constructeurs een bijeenkomst in het voormalige Bouwhuis te Zoetermeer verzorgd. Deze keer waren er drie opdrachtgevers als gastspreker.

Vanuit de markt krijgen we feedback dat opdrachtgevers nogal eens te maken hebben met té lage prijzen van constructeurs. Dit blijkt lastig voor hen omdat werkzaamheden dan onvolledig kunnen zijn, of er ontstaan problemen in de aanbesteding of uitvoering.

Willem van Dijk (Heijmans), Johan Bolhuis (BAM) en Willem Adriaanssen (HEVO) deelden hun ervaringen waarna we met elkaar in discussievorm dit actuele onderwerp verder hebben uitgediept.

Enkele uitkomsten:

* Over lage prijzen klagen heeft geen enkele zin, stop er mee. Wijs niet naar de concurrent of aannemers / bouwmanagementbureaus / ontwikkelaars.

* Ga de dialoog aan met je opdrachtgever, nog voor er een aanvraag is verzonden.

* Stel de juiste vragen, luister goed en doorgrond wat de opdrachtgever van je verwacht. Het is anno 2018 nog steeds een zeldzaamheid dat een constructeur zulke acquisitie- en intakegesprekken met zijn opdrachtgever heeft.

* Wat is het werkelijke probleem van je opdrachtgever, los dit vanuit het gedeelde projectbelang op.

* Realiseer je dat je niet het verschil maakt met het sommetje of de dikte van het berekeningsrapport, het is de manier waarop je je werk doet - gedrag! - en hoe je je opdrachtgever verast met een extraatje.

Naar het overzicht
sterk in verbinden