Herbestemming Kloosterschool in Breda

Herbestemming van binnenstedelijk Rijksmonument (voorheen kloosterschool) en terrein aan het Dr. Jan Ingenhouszplein te Breda naar 60 appartementen en een commerciële plint. In de tweede fase worden ook circa 30 nieuwbouwappartementen in de binnentuin gerealiseerd en wordt het binnenterrein opengesteld gebied.

Constructief omhelst het project een creatieve en kritische blik. De draagconstructie heeft zichzelf de afgelopen 100 jaar bewezen, maar inhoudelijk is hierover vrij weinig bekend. De vloeren zijn uitgevoerd in 100 mm beton met ribben en zijn berekend en gewapend op basis van de eerste Nederlandse voorschriften voor beton; de GVB 1918. De interpretatie van deze normen in combinatie met het toetsen van de nieuwe functie en bouwkundige indeling, is een uitdaging.

Het inbrengen van entresols in diverse appartementen zorgt voor voldoende constructieve uitdaging naast de gangbare doorvoeren en voorzieningen voor installaties. Vanuit een 3D inmeetmodel hebben wij een 3D cascomodel opgezet waarbij de archiefstukken zijn gebruikt om de ‘grijze’ gebieden in te vullen. In dit constructieve model gaan wij met intelligente fasering aangeven wat gehandhaafd, gesloopt en constructief ingebracht wordt.

dienst constructieve advisering | herbestemming/transformatie | BIM
opdrachtgever Vrijborg in Vught
architect Houben & Van Mierlo Architecten in Eindhoven
aannemer Van Oort Bouw & Onderhoud in Oss

Projectteam

Klantervaringen

 
 

 
sterk in verbinden