Transferium Linieland in Houten

Met haar in hoogte verlopende stalen palen is het Streektransferium Linielanding een opvallende verschijning langs de A27 bij Nieuwegein. Het wokkelvormige landmark verbindt het transferium (bestaande uit onder meer parkeerterrein en Hajé restaurant) met de snelweg. Het transferium is ook startpunt van diverse recreatieve routes. De hellingbaan is een symfonie van staal, beton en hout.

Zowel de kolommen als de verticale lamellen zijn uitgevoerd in staal, de hellingbaan bestaat uit een staal/betonvloer. In het referentieontwerp waren de kolommen van beton, de lamellen van hout en de hellingbaan geheel van beton. De uiteindelijke keuze voor staal had meerdere voordelen: er was minder materiaal nodig, de uitvoeringskosten waren lager en het beeld werd rustiger en daardoor nog krachtiger. Toepassing van stalen buizen voor zowel kolommen als lamellen zorgt voor een aanzienlijke reductie van het aantal verticale elementen. Bovendien volstaat nu een enkel doorlopend dwarsverband tussen de lamellen.

Dankzij het gebruik van staal kan de volledige trap inclusief het op 15 meter hoogte gelegen uitkijkplatform gedragen worden door de palen aan de binnenzijde van de hellingbaan. Wederom een beperking van het aantal verticale elementen op het plein. Bovendien versterkt de ogenschijnlijk zwevende trap de uitstraling van het landmark.

dienst nieuwbouw | constructieve advisering | civiele kunstwerken
opdrachtgever ipv Delft
architect arc2 architecten te Almere & ipv Delft
aannemer Gebroeders De Koning te Papendrecht

Projectteam

Klantervaringen

 
 

Het laatste nieuws

constructief ontwerper / projectleider

constructief ontwerper / projectleider

Je maakt ontwerpschetsen, ontwerp- en dimensioneringsberekeningen van bouwkundige constructies. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het organiseren en realiseren van projecten binnen de gestelde kaders. Hiervoor stuur je andere constructeurs en 3D-modelleurs aan.

lees verder
Ervaren bouwkundig BIM-modelleur

Ervaren bouwkundig BIM-modelleur

Bouwkundige modellen opzetten vanuit een esthetisch ontwerp van een architect en deze samen met het team uitwerken tot een bouwkundig prestatiemodel dat voldoet aan de gestelde BIM-uitvraag. Daar ga je mee aan de slag. Jij begrijpt de randvoorwaarden van het BIM-proces en neemt je collega’s (en s...

lees verder
Drie woontorens in ’s-Hertogenbosch

Drie woontorens in ’s-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch en Heijmans hebben het plan voorgesteld voor drie woontorens op de plaats waar vroeger het Brabantbad stond. VeriCon/Adams heeft het constructief ontwerp gemaakt. Het woord is nu aan de Bosschenaren om hun visie op het plan te geven, waarna we van start kunnen met de bou...

lees verder
sterk in verbinden