Podium in Petten

Medio 2016 werd het heringerichte Plein 1945 te Petten in gebruik genomen. Blikvanger op dit plein is het gekantelde schip. Het kunstwerk verwijst naar de kotter die in 2013 strandde voor de Pettense kust. Ipv Delft maakte het ontwerp van dit bijzondere stalen kunstwerk.

Het schip bestaat uit tien gekromde stalen spanten én de kiel. Het 4,6 meter hoge bouwwerk is zodanig gekanteld dat het half in de grond 'verdwijnt’.  In eerste instantie werd hout als basismateriaal onderzocht maar dit bleek niet haalbaar. Vanwege de slankheid én duurzaamheid bleek staal een geschikter materiaal.  Het kunstwerk wordt tevens gebruikt als podium voor diverse activiteiten. Hiervoor is het geplaatst op een betonnen ovale plaat van 20x8 m. Deze fundering is afgewerkt met houten planken zodat het refereert naar een scheepsdek. In dit dek zitten twee luiken, gedetailleerd als scheepsluiken, die leiden naar ondergrondse putten die de waterhuishouding verzorgen van het plein.  De stalen spanten betreffen kokerprofielen K270x120 die een rode kleur bezitten die verwijst naar de in de scheepsbouw veel gebruikte menie.

In bouwen met staal is een artikel opgenomen over deze bijzondere constructie. De constructie van de stalen bovenbouw én van de betonnen onderbouw is verzorgd door Adams Civiel Advies.

dienst nieuwbouw | constructieve advisering | civiele kunstwerken
opdrachtgever ipv Delft
architect ipv Delft
aannemer Jan Kuipers te Nunspeet & Rots Maatwerk

Projectteam

Klantervaringen

 
 

 
sterk in verbinden