Blok 1 Zeeburgereiland in Amsterdam

Op de kop van het Zeeburgereiland ontwikkelen twee opdrachtgevers samen twee woontorens op één gezamenlijke kelder. De eerste toren, De Akropolis, van vijftien bouwlagen met 88 woningen in een levensloopbestendig woonconcept voor 55-plussers. De tweede toren, De Generaal, is ontwikkeld door Lingotto voor Vesteda en bestaat uit negen bouwlagen met 56 middel dure huurwoningen. De onderliggende parkeergarage wordt door bewoners van beide torens gebruikt. De toren is ontworpen met een efficiënt gietbouw tunnelbouwsysteem, waardoor de bouw snel gerealiseerd werd.

Tijdens het ontwerpproces werd duidelijk dat palen op de, voor Amsterdam gebruikelijke tweede zandlaag, wel voldoende draagkracht kon leveren voor beide torens, maar de te verwachten zettingen waren hierbij niet acceptabel. Deze zakkingen ontstaan door samendrukking van de dertien meter dikke 'eemkleilaag' tussen de tweede en de derde zandlaag. Gevolg uit het ontwerp van de plattegronden was dat de wandstructuur van dit gebouw op veel plaatsen over de volle hoogte doorbroken wordt. Hierdoor heeft het gebouw zelf te weinig stijfheid om het verschil in zakkingen te 'egaliseren'. De palen staan bij dit gebouw dan ook op de derde zandlaag. Er is gekozen voor Vibropalen met een paalpuntniveau van circa 43 meter onder NAP met een hoog paaldraagvermogen waardoor met minder palen volstaan kon worden. De palen zijn vervaardigd met de grootste speciale heistelling van Vroom.

Adams heeft tijdens de uitvoering kwaliteitscontroles uitgevoerd. Voor meer informatie hierover zie artikel in Nieuwsbrief juli 2017.

dienst constructieve advisering | nieuwbouw
opdrachtgever De Alliantie te Hilversum & Lingotto in Amsterdam
architect Studioninedots in Amsterdam
aannemer UBA in Uithoorn

Projectteam

Klantervaringen

 
 

Het laatste nieuws

constructief ontwerper / projectleider

constructief ontwerper / projectleider

Je maakt ontwerpschetsen, ontwerp- en dimensioneringsberekeningen van bouwkundige constructies. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het organiseren en realiseren van projecten binnen de gestelde kaders. Hiervoor stuur je andere constructeurs en 3D-modelleurs aan.

lees verder
Ervaren bouwkundig BIM-modelleur

Ervaren bouwkundig BIM-modelleur

Bouwkundige modellen opzetten vanuit een esthetisch ontwerp van een architect en deze samen met het team uitwerken tot een bouwkundig prestatiemodel dat voldoet aan de gestelde BIM-uitvraag. Daar ga je mee aan de slag. Jij begrijpt de randvoorwaarden van het BIM-proces en neemt je collega’s (en s...

lees verder
Drie woontorens in ’s-Hertogenbosch

Drie woontorens in ’s-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch en Heijmans hebben het plan voorgesteld voor drie woontorens op de plaats waar vroeger het Brabantbad stond. VeriCon/Adams heeft het constructief ontwerp gemaakt. Het woord is nu aan de Bosschenaren om hun visie op het plan te geven, waarna we van start kunnen met de bou...

lees verder
sterk in verbinden