adams is BIM

De meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw is BIM. BIM staat voor: Building Information Modeling. Het is geen programma of een systeem, maar een proces waarin gewerkt wordt volgens een bepaalde methodiek. Gedurende de levenscyclus van een gebouw wordt alle relevante informatie opgeslagen, gebruikt en beheerd, waarbij ondersteuning plaatsvindt door een digitaal (3D) gebouwmodel.

Als partner van een aantal grote ontwikkelende aannemers adviseren wij vanuit verschillende rollen in diverse BIM-processen. Zowel de met-BIM-startende opdrachtgever, als voor de vooroplopers in de markt bieden wij verschillende diensten aan. Denk hierbij bijvoorbeeld in de ontwerpfase aan het constructief advies en opzetten van een casco-model, maar ook aan de integrale technische uitwerking (bouwkundig én constructief) in een 3D BIM-model. Door vroegtijdig de juiste afspraken te maken (door middel van een hoofd- en detailprotocol) en hierop ons proces en output af te stemmen, leidt het toepassen van BIM tot een succes op elk niveau!

Een aantal jaar geleden is begonnen met het implementeren van het BIM-proces in onze organisatie. Door onze interne workflow compleet te baseren op werken met een (actueel) 3D model, is een nieuwe interne standaard ontstaan. Het 3D model is de afgelopen jaren steeds verder opgetuigd, doorontwikkeld en door diverse mensen in de organisatie kritisch bekeken. Het resultaat is een constructief en integraal 3D model waarbij tot op een hoog detailniveau gemodelleerd wordt en er veel informatie toegevoegd wordt. Hierbij volgen we de NLRS en voldoen we ruimschoots aan de ILS. Intern worden de modellen door de adviseurs gecontroleerd en worden aandachtspunten, uitgangspunten en ontwerpkeuzes vastgelegd in het BIM (met behulp van bijvoorbeeld BCF).

BIM blijft in ontwikkeling en elke partij heeft hierin zijn eigen speerpunten. Of dat nou afstemming, calculatie, planning, BIM op de bouwplaats of onderhoud en beheer betreft, wij denken graag met u mee.

Voor meer informatie over onze mogelijkheden in BIM, neem dan contact op met onze BIM-manager Rick Geurts.


 

Adams. Sterk in verbinden