herbestemming Rijswijkstraat te Amsterdam

Opdrachtgever: Clever Real Estate (samenwerking tussen Camelot Vastgoed Nederland BV en Klok Groep BV)

Huidige staat Rijswijkstraat te Amsterdam

herbestemming a/d Rijswijkstraat te Amsterdam

Nieuwe situatie Rijswijkstraat te Amsterdam

Nieuwe inrichting kelder Rijswijkstraat te Amsterdam


Het bestaande kantoorpand aan de Rijswijkstraat 175 te Amsterdam is afkomstig uit 1966 en is op dit moment slechts gedeeltelijk verhuurd. De huur van de gebruikers is opgezegd en het pand komt daarmee binnenkort leeg te staan. De nieuwe eigenaar heeft plannen om het gebouw te transformeren naar woonruimten voor studenten. Onze opdrachtgever wil hiermee inspelen op het tekort aan studentenhuisvesting in Amsterdam.

Voor een succesvolle transformatie moet er gekeken worden naar diverse onderdelen: het uiterlijk (de schil), de functionaliteit van het gebouw en de huidige regelgeving. Ook is de bestaande constructie van enorm belang. Deze bepaalt de mogelijkheden van nieuwe indeling en bouwkundige opbouw. De situering van verticale steigpunten (installaties) bijvoorbeeld wordt gedicteerd door de plattegrond van de constructie. Gezien de huidige situatie is hier gekozen om het bestaande casco volledig te handhaven met een gedeelte van de gevel en de rest helemaal te strippen en te herindelen.

Het pand bestaat uit elf verdiepingen, een grote kelder welke nu fungeert als installatieruimte en op het dak is nog een opbouw voor wederom installaties aanwezig. Het streven is om hier ongeveer 230 studentenunits te realiseren. Deze units worden zelfstandige wooneenheden. Ze krijgen daarmee allemaal een eigen keuken en doucheruimte.

De kelder wordt gebruikt voor een fietsenstalling met bergingen die van buitenaf direct bereikbaar is via een grote prefab betontrap. Om dit te realiseren moeten alle huidige installaties uit de kelder verwijderd worden. Deze worden opgedeeld en teruggeplaatst op meerdere locaties. Hierdoor wordt er maximaal gebruik gemaakt van de ruimte binnen het pand.

In het nieuwe bouwbesluit worden er zeer lage eisen gesteld aan een transformatie qua wooncomfort en eisen. Als voorbeeld voldoet voor een studentenunit, conform het bouwbesluit, een raam van slechts een halve vierkante meter. Het bouwbesluit geeft hiermee sobere minimale eis waarbij een duidelijk ondergrens bepaald wordt en de keus bij de ontwikkelaar gelegd wordt om hier mogelijk meer in te doen. Het is dan ook de kunst om de juiste afwegingen te maken tussen wat ‘moet’ en wat je als ontwikkelaar/eigenaar ‘wilt’ doen binnen de financiële mogelijkheden. Het belang om een leefsituatie te creëren die behaaglijk en aantrekkelijk is voor de toekomstige gebruikers, is natuurlijk een pré en maakt de verhuurbaarheid een stuk hoger.

Adams Bouwadviesbureau verzorgt de gehele bouwkundige en constructieve uitwerking.

Het laatste nieuws

Volledige oplevering Akropolis

Volledige oplevering Akropolis

De laatste ruimte in de Akropolis-toren te Amsterdam (blok 1a) is 3 juli jongstleden opgeleverd. Voor Adams was dit project een zeer uitdagende constructieve klus met een mooi eindresultaat. De start van de bouw was in september 2015 en laatste oplevering 3 juli 2017.

lees verder
De Gust Romijn, SCIA user contest

De Gust Romijn, SCIA user contest

De Gust Romijn brug in Rotterdam doet mee aan de SCIA user contest De brug is vernoemd naar de overleden kunstenaar Gust Romijn uit Dreischor. De brug van 45 meter voor langzaam verkeer verbindt stadswijk Charlois met de Waalhaven; oftewel stad en haven.

lees verder
Bouwvak

Bouwvak

Adams Bouwadviesbureau is in verband met de bouwvakvakantie gesloten van maandag 24 juli tot en met vrijdag 11 augustus 2017. Vanaf maandag 14 augustus 2017 zijn wij weer bereikbaar. Wij wensen u allen een fijne vakantie!

lees verder
Adams. Sterk in verbinden
  • rijswijkstraat