Transferium in Amsterdam-Noord

Station Noord maakt onderdeel uit van de Noord/Zuidlijn welke medio 2018 officieel geopend gaat worden. Aan weerszijden van dit station bevinden zich de busplatformen met ieder een beeldbepalende overkapping, welke wordt ondersteund door vier in hoogte verlopende kolommen. De dakbedekking van sedumvegetatie en grote glazen panelen maken het constructieve ontwerp een uitdaging van formaat.

Station Noord is het eindpunt van de Noord/Zuidlijn en ligt bovengronds in de wijk Buikslotermeer. Onderdeel hiervan is het busstation, dat als start- en eindpunt van veel stadsbussen en regionale bussen gaat fungeren. Dagelijks zullen naar schatting 41.000 reizigers gebruik maken van dit station. Beeldbepalend zijn de identieke kappen van de twee busplatformen met de in- en uitstapperrons

De overkapping meet 48x18,5 meter. De vrije hoogte onder de overkapping bedraagt minimaal 5,0 meter. De vier kolommen staan hart op hart 12 meter met aan de kopse zijden een uitkraging van 6,0 meter. Het transparante gedeelte, dat voorzien is van gelaagde glasplaten, is 7,0 meter lang. Het gesloten deel van het dak is 11,5 meter lang. De beschikbare ruimte voor de constructie is in het VO van Benthem Crouwel Architects nauwkeurig vastgelegd. De uitdaging lag in het effectief vormgeven van de constructie binnen de gegeven belijningen van het ontwerp.

dienst nieuwbouw | constructieve advisering
opdrachtgever G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf
architect Benthem Crouwel Architects
aannemer G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf

Projectteam

Klantervaringen

 
 

sterk in verbinden