Jetty Oosterdok in Amsterdam

In het Amsterdamse Oosterdok is een 300 meter lange drijvende wandelsteiger gerealiseerd. Deze door ipv Delft ontworpen ‘Jetty’ gelegen nabij het Centraal station te Amsterdam, is een verlenging van de openbare ruimte. Daarnaast biedt ze aanlegmogelijkheden voor de recreatievaart. De materiaalkeuze en detaillering zijn geïnspireerd op de scheepsbouw.

De stalen loopbruggen liggen ogenschijnlijk los op de kade, zoals dat traditioneel ook in havens gebeurt, en bewegen met het water mee. Elke loopbrug sluit aan op een van de radiale straten op het Oosterdokseiland. De namen van deze straten zijn opgenomen in het hekwerk van de loopbruggen.

De zeven meter brede steiger bestaat uit een drijvende betonnen bak, waarop het dek van Accoya-houten planken is aangebracht. Dubbele wrijfgordingen geven het geheel een stoere uitstraling. Diverse voorzieningen zijn, uitgevoerd in rvs, opgenomen in de wrijfgordingen: bolders, markeringsverlichting en reddingstrappen. De stalen bouten, die zijn toegepast in de steiger, zijn voorzien van de drie kruisen uit het logo van Amsterdam. Ook de banken zijn maatwerk voor dit project. Ze bestaan uit stalen kokervormige steunpunten met daarop massief houten balken die tot wel anderhalve meter uitkragen aan de uiteinden.

dienst nieuwbouw | constructieve advisering | civiele kunstwerken
opdrachtgever ipv Delft
architect ipv Delft
aannemer De Boer & De Groot Civiele werken

Projectteam

Klantervaringen

 
 

 
sterk in verbinden