zoek

vakwerkbruggen Park Randenbroek te Amersfoort

opdrachtgever ontwerp: ipv Delft 
opdrachtgever uitvoering: Aannemersbedrijf Wallaard Noordeloos


Park Randenbroek te Amersfoort wordt momenteel geheel gerenoveerd. De Gemeente wil een park dat als ontmoetingsplek dient voor alle inwoners van de stad én waar veel verschillende activiteiten plaats gaan vinden. Onderdeel van het park zijn drie bijzonder fraai vormgeven fiets- en voetgangersbruggen. Deze stalen bruggen zijn ontworpen door ipv Delft. De uitvoering is door Aannemersbedrijf Wallaard Noordeloos verzorgd.

Deze bruggen zijn bijzonder slank vormgegeven. Om dit te realiseren is gekozen voor het principe van de vakwerkbrug. Dit houdt in dat de hekwerken aan weerszijden van de brug het dek dragen! Hierdoor is een zeer geringe dekhoogte haalbaar bij een overspanning van 18 meter. De vakwerken zijn uniek in hun soort. Een standaard vakwerk bestaat normaliter uit een klein aantal grote driehoeken. Nu bestaat deze uit een zeer groot aantal staven met een geringe diameter. Het vakwerk is volledig geoptimaliseerd naar gelang de belastingen. Op iedere positie is gekeken naar toepassing van zo min mogelijk staal. Om het geheel stijf te maken zijn op diverse posities forsere V-steunen toegevoegd. Het geheel vormt een evenwichtige samensmelting van ontwerp en constructie. De stalen bovenbouw is gefundeerd op betonnen landhoofden en palen.

De lengte van Park Randenbroek bedraagt ongeveer andere halve kilometer en is tussen de 400 en de 500 meter breed. In totaal is de omvang van het gebied bijna 65 hectare. Diverse onderdelen van het park staan sinds 1961 op de rijksmonumentenlijst zoals het Huis Randenbroek met de daarbij behorende zeventiende en achttiende-eeuwse opstallen. Maar ook de toegangshekken van het park staan op deze lijst. Daarnaast bevindt zich ook het Meander Medisch centrum in dit gebied. De bruggen zijn gepositioneerd bij deze locaties. Het resultaat zijn zeer elegante, lichte stalen bruggen die perfect passen in de omgeving.

In Bouw met Staal, nummer 237 van februari 2014 staat een artikel over de fiets- en voetgangersbruggen in Park Randenbroek te Amersfoort.

In de Nemetschek Structural User Contest 2013 staat een artikel over de fiets- en voetgangersbruggen in Park Randenbroek te Amersfoort.