zoek

Herbestemming De Grote Enk te Arnhem

Opdrachtgever: Velperparc BV te Bunnik
Architect: Bureau voor Harmonische Architectuur te Voorstonden

Het project 21186 - De Grote Enk te Arnhem van Velperparc B.V. heeft de Nationale Renovatie Prijs 2007 gewonnen in de rubriek woningbouw herbestemming.

De Nationale Renovatieprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de meest succesvolle renovatieprojecten in enkele thematische categorieen, die in de voorgaande tweejaarlijkse periode zijn gerealiseerd. Het is de enige Nederlandse prijs die zich specifiek op de bestaande voorraad van gebouwen en woningen richt. Door het continue hoge niveau van de inzendingen en de ruime aandacht in de media is de NRP een toonaangevende onderscheiding geworden. Deze elfde editie van de prijs bestrijkt de periode 1 oktober 2005 tot 1 november 2006.

De Grote Enk betreft een beeldbepalend monumentaal gebouw dat tot het karakteristieke lokale erfgoed behoort. Het voormalige ENKA hoofdkantoor de "Enk" is deel van het collectieve geheugen in Arnhem, het vormt een "landmark" voor de omgeving en is bovendien als vroeg-naoorlogs monumentaal kantoorgebouw waardevol voor de architectuurgeschiedenis. Het is behouden door het te herontwikkelen tot koopappartementen.

De jury vindt dat het gebouw zorgvuldig en respectvol is gebouwd tot mooie woningen op een interessante plek. Het is een goed voorbeeld van kantoorgebouwen uit de jaren '50, met ook alle bouwtechnische nadelen van die tijd, die wel een eigentijds antwoord vragen (koudebruggen o.a.). Gekozen is voor een woningontsluiting met een inpandinge gang, wat beheertechnisch nadelen heeft. Het gebouw gaf de mogelijkheid tot een volledige vrije indeelbaarheid. De transformatie is sober en smaakvol uitgevoerd waarbij ook de oorspronkelijke karakteristieke pastelkleuren zijn teruggebracht. Het is een goed en stimulerend voorbeeld van de transformatie van een monumentaal kantoorgebouw in woningen.

Klik hier voor meer informatie over De Nationale Renovatie Prijs 2007

de grote enk te arnhem